Waar moet een wapenkluis aan voldoen?

Bij het opbergen van een wapen staat veiligheid voorop. Voor jezelf en voor een ander. Maar natuurlijk ook voor het wapen. Dit mag niet in verkeerde handen belanden. Een wapenkluis is dan ook geen overbodige luxe. Sterker nog, wanneer je in het bezit bent van een wapen is een kluis zelfs verplicht. Waar zo’n wapenkluis aan moet voldoen lees je in deze blog.

Wet Wapens en Munitie

Ben jij eigenaar van een wapen? Dan krijg je met de Wet Wapens en Munitie te maken. Deze wet verplicht je om je wapen – en de bijbehorende munitie – op te bergen in een afzonderlijke, deugdelijk afgesloten en voor onbevoegden niet gemakkelijk bereikbare, bergplaats. Daarnaast is het verplicht om munitie op een andere plek te bewaren als het wapen zelf. Op die manier bouw je een extra niveau van veiligheid in.

Maar wat betekent dat?

Allemaal leuk en aardig, zo’n deugdelijke bergplaats. Maar wat houdt dat in? Het is heel eenvoudig. Onder een deugdelijke bergplaats verstaan we een opslagplaats (bijvoorbeeld een wapenkast, wapenkluis of andere kluis) die qua uitvoering en inbraakwerendheid gelijk is. Met een kluis vanaf klasse S-1 EN-14450 zit je eigenlijk altijd goed. Deze worden – over het algemeen – geaccepteerd bij inspectie en/of controle. 

Jouw wapenkluis verankeren

Met alleen het aanschaffen van de juiste kluis ben je er nog niet. Zo’n wapenkluis moet namelijk ook verankerd worden in de muur of de vloer van je woning of pand. Dit voorkomt dat onguur gezelschap de kluis mee kan nemen bij een inbraak. Weegt jouw wapenkluis meer dan 200 kilo? Dan hoeft deze niet verankerd te worden. Het is dan bijna onmogelijk om de kluis mee te nemen. 

Let op: een kluis met uitwendige scharnieren of een hangslot wordt in de meeste gevallen afgekeurd bij een inspectie. Houd ook rekening met de locatie van de kluis. Wanneer deze in een schuur of garage staat die niet via de woning te bereiken is wordt deze meestal niet goedgekeurd.

Een wapenkluis van Dujardin Remmers

Wil jij jouw wapens veilig en efficiënt opbergen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Dujardin Remmers is al jaren autoriteit op het gebied van wapenkluizen. Ons volledige assortiment wapenkluizen voldoet aan de meest recente en strenge Europese normen. Daar kun je op vertrouwen. Uiteraard kun je ook bij ons terecht voor het verankeren van de door jou gekozen wapenkluis. 

Neem contact met ons op voor een advies op maat.