Iedere kluis en brandkast beschikt over een eigen normering of certificering. Hieraan kun je zien over welk niveau van bescherming zo’n kluis beschikt. Zowel een zorgvuldige installatie als verankering draagt bij aan dit niveau. Daarnaast worden ook de sloten getest om de veiligheid van jouw waardevolle eigendommen en documenten te kunnen waarborgen. In deze blog vertellen we je alles over kluizen en hun certificeringen, normeringen én dekkingsindicaties.
Dekkingsindicatie van inbraakwerende kluizen
Inbraakwerende kasten, panelenkluizen en kluisdeuren worden volgens de Europese norm 1143-1 getest door een aantal instituten in verschillende Europese landen. Dat gebeurt al sinds 1996. Een jaar later heeft Nederland deze norm vastgelegd in de NEN-EN 1143-1.
In 2005 kwam er – in aanvulling hierop – een norm bij: de EN 14 450. Deze geldt voor inbraakwerende kasten en kluizen en schaalt zo’n kluis of kast in een bepaalde weerstandsklasse in. Het gaat hierbij om kasten die geschikt zijn voor dagwaardeberging en gebruik door particulieren. Voor een duidelijk onderscheid worden ze ingedeeld in twee security levels met elk een eigen dekkingsindicatie.
Dekkingsindicatie gebaseerd op weerstandsklasse
Sla jij contant geld op in jouw inbraakwerende kast of (vloer)kluis? Dan krijg je met je verzekeraar te maken. Deze bepaalt hoe hoog het bedrag mag zijn dat in de kluis wordt opgeslagen. Bij een hoge weerstandsklasse mag je meer contant geld opslaan in jouw kluis. De dekkingsindicatie is dan hoger. Afhankelijk van de getroffen veiligheidsmaatregelen, kunnen verzekeraars hiervan afwijken.
Sla je goederen of contanten op met een hogere waarde dan de dekkingsindicatie? Neem dan contact op met je verzekeraar om dit af te stemmen. Dan kom je – in het geval van inbraak – niet voor een onaangename verrassing te staan. Wij adviseren je hier graag in.
Maar hoe zit het dan met de brandwerendheid?
Ook brandwerende kasten en kluizen worden volgens Europese normen getest. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen de brandwerende werking van een kast voor papier en een kast voor digitale datadragers. Papier blijft in hogere omgevingstemperaturen namelijk langer intact dan data op digitale datadragers. Goed om te weten!
NEN-EN 1047-1 en NEN-EN 15659 voor papier
Papier beschadigt (of vergaat) bij temperaturen boven de 175°C. Er wordt dan ook getest hoe lang een kast zijn inhoud beschermt tegen de temperatuurstijging boven deze grens. Het testresultaat van deze blootstelling aan hitte wordt op twee manieren weergegeven: met S60P (één uur brandwerend) en S120P (twee uur brandwerend). Bij een NEN-EN 15659 normering wordt daar nog een extra resultaat aan toegevoegd. Naast één (LFS60P) en twee uur (LFS 120P) kan een kluis ook een half uur brandwerend zijn (LFS 30P).
Daarnaast wordt er getest of de brandwerende kast of kluis een val van zo’n 9,15 meter doorstaat. Is dit het geval? Dan kan de kluis het zakken door een verdiepingsvloer aan. Je hoeft dan niet bang te zijn dat de inhoud alsnog in de verkeerde handen terecht komt.
NEN-EN 1047-1 voor data
Datadragers kunnen minder goed tegen hoge temperaturen dan papier. Data kan al bij temperaturen van zo’n 50°C verloren gaan. Is een kluis voorzien van een S60DIS certificering? Dan is de inhoud tot één uur beschermd. De temperatuur in de kluis komt dan niet boven 50°C uit. Bij een S120DIS certificering is dat tot twee uur.
Vergeet het verankeren en installeren niet
Hoe hoger de weerstandsklasse van een inbraakwerende kast of kluis, hoe meer solide het gevaarte. Toch is er meer nodig om de gewenste bescherming te kunnen garanderen. Een zorgvuldige installatie en goede verankering is essentieel. Daarvoor ben je bij Dujardin Remmers aan het juiste adres. Als lid van de Vereniging Geld- en Waardeberging (VGW) zorgen wij voor een professionele installatie en verankering van jouw kluis.
Wil je een inbraakwerende kast plaatsen en is deze lichter dan 1.000 kilo? Dan is een sterke verankering vereist. Dit moet conform richtlijnen gebeuren, anders verliest de kluis zijn dekkingsindicatie. Zorg er dan ook voor dat ieder verankeringsgat minimaal de verankeringsuittrekkracht aankan.
Ook het slot wordt aan testen onderworpen
Inbraakwerende kasten en kluizen met slot moeten aan bepaalde testeisen voldoen. Sloten worden getest volgens de EN 1300 norm en onderverdeeld in een categorie. Categorie A kent de minst strenge eisen. Categorie D de meest strenge.
Inbraakwerende kluizen tot en met klasse III mogen over één slot beschikken. Dat kan een dubbelbaards sleutelslot zijn of een codeslot (denk aan een mechanisch combinatieslot of een elektronisch codeslot). Vanaf klasse IV gelden andere regels. Er moeten dan minstens twee sloten gemonteerd zijn conform de EN 1300 norm.
Advies nodig?
Zoals je hebt kunnen lezen is de certificering van een kluis geen eenvoudig onderwerp. Benieuwd welke kluis (met welke dekkingsindicatie, verankering en slot) het beste bij jouw unieke situatie past? Wij helpen je graag met een advies op maat. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Tot snel.